De hielprik en de gehoortest bij je kindje

Tussen de vierde en zevende dag na de geboorte (de geboortedag is dag 0) neemt een medewerker van JGZ Almere bloed af van de hiel van je kind. Dat heet de hielprik. Meestal wordt dit gecombineerd met de gehoorscreening.

De hielprik

Het bloed van de hielprik wordt gebruikt voor onderzoek op enkele zeldzame erfelijke ziektes. Dit onderzoek is belangrijk, want een snelle opsporing van deze ziektes kan schade aan de ontwikkeling van jouw kindje voorkomen.

Meer informatie over de hielprik vindt je op de website van het RIVM.

De gehoorscreening (gehoortest)

Meestal wordt de hielprik gecombineerd met de gehoorscreening. Dit wordt ook wel de gehoortest genoemd. Met deze test wordt gemeten of je kind voldoende hoort om te leren praten.

Meer informatie over de gehoorscreening vindt je op de website van het RIVM. Je kunt hier ook een video bekijken of de uitleg in stripvorm lezen.

Aanmelden voor hielprik en gehoorscreening

Het is belangrijk dat de screeners zo spoedig mogelijk na de geboorte over de juiste gegevens beschikken. Je kunt zelf je kindje aanmelden via onderstaand aanmeldformulier. 

Meld ons ook als:

  • je kindje op een ander (kraam-)adres verblijft;
  • je kindje in het (Flevo)ziekenhuis verblijft.

Mocht je onverhoopt niet thuis zijn, dan ontvang je een kaartje van de screener met het verzoek op korte termijn contact op te nemen voor het maken van een nieuwe afspraak. 

Aanmeldformulier voor hielprik en gehoorscreening