De hielprik en de gehoortest bij je kindje

Tussen de vierde en zevende dag na de geboorte (de geboortedag is dag 0) neemt een medewerker van JGZ Almere bloed af van de hiel van je kind. Dat heet de hielprik. Meestal wordt dit gecombineerd met de gehoorscreening.

De hielprik

Het bloed van de hielprik wordt gebruikt voor onderzoek op enkele zeldzame erfelijke ziektes. Dit onderzoek is belangrijk, want een snelle opsporing van deze ziektes kan schade aan de ontwikkeling van uw kindje voorkomen.

Meer informatie over de hielprik vindt u op de website van het RIVM.

De gehoorscreening (gehoortest)

Meestal wordt de hielprik gecombineerd met de gehoorscreening. Dit wordt ook wel de gehoortest genoemd. Met deze test wordt gemeten of je kind voldoende hoort om te leren praten.

Meer informatie over de gehoorscreening vindt u op de website van het RIVM of bekijk de video.

Aanmelden voor hielprik en gehoorscreening

Het is belangrijk dat de screeners over de juiste gegegens beschikken. Daarom vragen wij je om je kindje na de geboorte zo spoedig mogelijk aan te melden via het aanmeldformulier  (via de website van Zorggroep Almere).

Meld ons ook als:

  • je kindje op een ander (kraam-)adres verblijft;
  • je kindje in het (Flevo)ziekenhuis verblijft.

Mocht je onverhoopt niet thuis zijn, dan ontvang je een kaartje van de screener met het verzoek op korte termijn contact op te nemen voor het maken van een nieuwe afspraak.