Opvoeding en gedrag peuter

Opvoedtips

Opvoeden is een mooie opdracht voor elke ouder. Het geheim van een goede opvoeding is eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld. Je kind heeft vooral liefde, steun, aanmoediging en sturing nodig. Zo kan je kind opgroeien tot een zelfstandig, plezierig en sociaal mens.

Hoe wil je je kind opvoeden?

Er is niet één goede manier van opvoeden. Als ouder bepaal je zelf wat je je kind wilt leren en ontwikkel je met vallen en opstaan een eigen manier van opvoeden.

Ben je voor een strenge of vrije aanpak? Kies je voor een traditionele opvoeding of een moderne? Wil je je kind religieus opvoeden, of spiritueel, of juist niet? Praat erover met je partner. Het is belangrijk dat jullie op één lijn zitten.

Warme aandacht en steun

Je geeft je kind wat het nodig heeft: zorg, warme aandacht, aanmoediging en dingen zoals kleren, eten en een veilig huis. Je ondersteunt je kind en geeft het zelfvertrouwen door je positieve aanmoediging. Je steunt je kind al vanaf het moment dat het geboren wordt door contact te maken met je baby en te reageren op zijn of haar behoeften. Je troost je kind als het huilt en geeft het een schone luier als dat nodig is, je pakt je kind even op en wiegt het. Hierdoor krijg je een band met elkaar en raakt je kind aan je gehecht. De eerste twee jaar zijn heel belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Ze hebben invloed op het gedrag, het leervermogen, de gezondheid en het welzijn van je kind. Ook later in zijn leven.

Aanmoediging en complimenten

Het is goed voor je kind om nieuwe dingen te leren en te ontdekken. Je kunt als ouder je kind daarbij helpen. Moedig je kind aan en bied genoeg mogelijkheden om dingen te leren. Je geeft je kind bijvoorbeeld veel kans om te bewegen en te lopen. En je praat veel met je kind, waardoor je kind beter leert praten. Complimenten geven is daarbij heel belangrijk.

Als ouder pas je je aan

Ouders moeten zich continu aanpassen. De geboorte van je eerste kind is de grootste aanpassing. Maar in elke levensfase van je kind moet je je gedrag aanpassen aan de behoeften van je kind. In het eerste jaar heeft je baby vooral behoefte aan emotionele veiligheid. Daarna is het steeds belangrijker om grenzen te stellen. Soms kun je je behoorlijk onzeker voelen als er weer een nieuwe fase is aangebroken. Dat is heel normaal. Heb je behoefte aan steun? Praat erover met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau.

Vragen?

Onze medewerkers helpen u graag. Kom langs of neem contact op via 088 002 99 90.


Ons aanbod

Het consultatiebureau

Tijdens de baby- en peuterperiode bezoekt u meerdere keren het consultatiebureau bij u in de buurt. Artsen en medewerkers jeugdgezondheidszorg geven u advies, onderzoeken uw kindje en geven de benodigde vaccinaties.

Kortdurende video-hometraining

Wilt u graag hulp ontvangen bij de opvoeding van uw kind(eren)? Dan is video-hometraining wellicht iets voor u. Bij kortdurende video-hometraining worden in de dagelijkse thuissituatie korte opnames gemaakt van het contact tussen u en uw kind.

Opvoedadviseurs

Kinderen opvoeden is leuk, maar niet altijd gemakkelijk. Het is een verantwoordelijke taak. U wilt dat het goed gaat met uw kind en het kind in alles voldoende steunen. Bij opgroeien komt u soms ook problemen tegen. Hoe goed u het ook bedoelt, soms gaat het niet zoals u zelf zou willen.

Cursus Peuter in Zicht

Een peuter ontwikkelt zich razendsnel. Door de vele veranderingen gaat het er thuis soms stormachtig aan toe. De cursus vergroot uw opvoedingsvaardigheden.