HPV

HPV kan bij zowel mannen als vrouwen leiden tot kanker, waaronder baarmoederhals-, anuskanker, peniskanker en keelkanker. Vaccinatie en regelmatige screening kunnen helpen deze risico's te verminderen en de gezondheid te beschermen.

Wat is HPV?

HPV (Humaan Papillomavirus) is een besmettelijk virus dat zich via seksueel contact verspreidt. Sommige typen van het virus kunnen na verloop van tijd kanker veroorzaken, zoals kanker van de anus, penis, mond- en keelholte, baarmoederhals, vagina en schaamlippen. Vaccinatie en regelmatige screening kunnen helpen deze risico's te verminderen en de gezondheid te beschermen.

Hoe kun je HPV krijgen?

HPV (Humaan Papillomavirus) is een seksueel overdraagbaar virus. Hier zijn enkele manieren waarop je HPV kunt krijgen:

  1. Geslachtsgemeenschap: Het virus kan worden overgedragen tijdens vaginale, anale of orale seks.
  2. Huid-op-huidcontact: HPV kan worden verspreid via handen, vingers, mond en intieme delen van de huid.
  3. Contact met slijmvliezen: Het virus kan worden overgedragen via contact met slijmvliezen in de mond, vagina of anus.

Hoewel condooms het risico op het krijgen van HPV verminderen, bieden ze geen volledige bescherming, omdat HPV ook via handen, vingers en mond kan worden verspreid. Bijvoorbeeld door orale seks.

Vaccinatie

Je kunt jezelf beschermen tegen de meest voorkomende vormen van HPV met het HPV-vaccin. Om het vaccin zo goed mogelijk te laten werken, krijg je twee keer een vaccinatie met ongeveer zes maanden tussen de vaccinaties. Je krijgt de vaccinaties in je bovenarm.

Bijwerkingen

De bijwerkingen van het HPV-vaccin zijn over het algemeen mild en vergelijkbaar met die van andere inentingen. Spierpijn in de geprikte arm is de meest voorkomende bijwerking en kan tot een week aanhouden. Sommige kinderen kunnen tijdelijk last krijgen van buikpijn, misselijkheid, vermoeidheid, hoofdpijn of koorts, meestal binnen 24 uur na de vaccinatie. In zeldzame gevallen kan een jongen of meisje flauwvallen als gevolg van spanning. Wil je meer informatie over de HPV-vaccinatie? Bezoek dan hpvkeuzehulp.nl.

Waar en wanneer?

De HPV-vaccinatie is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma en krijg je gratis via JGZ Almere. De HPV-vaccinatie is niet verplicht. 

Wil je weten wanneer en welke vaccinaties er in jouw woonplaats plaatsvinden, bekijk dan het Rijksvaccinatieprogramma.

Je ontvangt een paar weken van tevoren een uitnodigingsbrief per post. Daar staat in waar en wanneer je de vaccinatie kunt halen. Indien je niet in de gelegenheid bent kun je op het Rijksvaccinatieprogramma kijken wanneer je zonder afspraak langs kunt komen.