Opvoedadviseurs

Kinderen opvoeden is leuk, maar niet altijd gemakkelijk. Het is een verantwoordelijke taak. Je wilt dat het goed gaat met je kind en je kind in alles voldoende steunen. Bij het opvoeden kom je soms ook problemen tegen. Hoe goed je het ook bedoelt, soms gaat het niet zoals je zelf zou willen.

Heb je problemen met je kind? Maak je je zorgen over de ontwikkeling van je kind? Wil je gewoon wat praktische opvoedtips, bijvoorbeeld over eten, gedrag of het stellen van grenzen? Heb je problemen met je puber of heb je als jongere zelf misschien een vraag? Raadpleeg dan een opvoedadviseur van JGZ Almere.

Wat doet een opvoedadviseur?

Voor ouders:

Een opvoedadviseur is een pedagoog, die samen met ouders kijkt naar oplossingen voor vragen of problemen bij kinderen van 0 – 18 jaar. Soms voldoet één gesprek, maar soms duurt het langer. Dan zijn vijf gesprekken van één uur beschikbaar. Als dit niet voldoende is, kan de opvoedadviseur samen met jou als ouder zoeken naar andere begeleiding.

Met welke vragen kun je als ouder bij een opvoedadviseur terecht?

Denk aan:

‘Mijn kind slaapt slecht, hoe kan dat?’ 
‘Mijn kind luistert slecht, wat moet ik doen?’
‘Ik heb vaak ruzie met mijn puberzoon of –dochter. Hoe voorkomen we dat?’
‘Wij gaan uit elkaar, hoe vertellen we het onze kinderen?'

Voor jongeren:

Ook jongeren kunnen in gesprek gaan met de opvoedadviseur. Meestal vindt eerst een gesprek met (één van) de ouders plaats. Vervolgens kijken we of de jongere in het vervolggesprek alleen komt of (gedeeltelijk) samen met de ouders. Jongeren van 16 en ouder kunnen zelfstandig gesprekken voeren met de opvoedadviseur zonder dat de ouder daarvan in kennis gesteld hoeft te worden. Bij jongeren tussen 12 - 15 jaar is wel toestemming van ouders nodig.

Met welke vragen kunnen oudere kinderen en jongeren bij de opvoedadviseur terecht?

Bijvoorbeeld:

‘Wat kan ik doen om beter in mijn vel te zitten?’
‘Ik heb vaak ruzie thuis, wat kan ik eraan doen?’
‘Ik heb een vraag over sex’. 
‘Ik voel mij niet begrepen door mijn leeftijdgenoten’.

Kosten

Het opvoedadvies is kosteloos en meestal kun je snel terecht.

Waar vind je de opvoedadviseurs in Almere?

Opvoedadviseurs houden opvoedspreekuur in diverse locaties van JGZ Almere, verspreid over de hele stad. Neem contact op met 088 002 99 90 voor een afspraak met een opvoedadviseur bij jou in de buurt.