Maandverband en tampons

Maandverband en tampons

Maandverband en tampons

Natuurlijk is het belangrijk dat je je dochter voorbereidt op ongesteld zijn. Help haar ook bij de hygiëne. Leer haar dat ze zich dagelijks en zo nodig vaker moet wassen en schoon ondergoed moet aantrekken. Er zijn veel oplossingen voor het opvangen van menstruatiebloed. Het is prettig als je haar uitlegt wat de verschillen zijn en hoe je die producten gebruikt.

Maandverband

Tijdens de eerste menstruaties is het goed om maandverband te gebruiken. Zo merkt je dochter het best wat er met haar lichaam gebeurt. Maandverband is gemakkelijker bij het verwisselen, maar je kunt er last van hebben en het kan ook gaan ruiken. Er zijn heel veel verschillende soorten en maten maandverband en tampons. Er bestaat bijvoorbeeld ook wasbaar maandverband. Dit is duurzamer dan normaal maandverband. Laat je dochter rustig kijken wat het best bij haar past.

Tampons

Veel meiden vinden het gebruik van tampons eerst nog lastig. Je kunt je dochter helpen door te bespreken hoe ze ertegenover staat, en uit te leggen hoe ze een tampon moet inbrengen. Ze kan het best beginnen met mini-tampons.

Inbrengen van tampons

Het inbrengen van een tampon is een handigheidje waar de meeste meisjes even aan moeten wennen. Het is slim om het tijdens de menstruatie gewoon af en toe eens te proberen. Midden in de menstruatieperiode gaat het inbrengen het makkelijkst: er komt dan veel slijm vrij, waardoor de tampon soepeler naar binnen glijdt. Je kunt vertellen dat de tampon niet goed zit als je hem voelt zitten. Dan moet hij nog een stukje verder naar binnen. Doet je dochter aan sport, dan is het gebruik van tampons erg handig, zeker bij een sport als zwemmen.

Van sporten of tampongebruik kan het maagdenvlies niet scheuren.

Menstruatiecup

Je dochter kan ook een menstruatiecup gebruiken. Dit is een klein bakje gemaakt van zacht kunststof, dat je in je vagina inbrengt. Het slijm met bloed wordt hierin opgevangen. Ook met een cup zie je goed wat er gebeurt. Daardoor zijn ze geschikt vanaf de eerste menstruatie, al vinden veel meisjes het inbrengen dan nog te spannend. Er zijn cupjes die je na gebruik weggooit, maar ook cupjes die je kunt hergebruiken en duurzaam zijn.

Wasbaar ondergoed

Als je dochter liever geen maandverband, tampons of menstruatiecups wil gebruiken, kan ze ook menstruatieondergoed dragen. In dit wasbare ondergoed zitten extra laagjes stof waarin het bloed wordt opgevangen.

Hygiëne

Het is goed om je dochter uit te leggen hoe vaak ze maandverband of tampons moet verwisselen en dat ze de gebruikte exemplaren niet door het toilet mag spoelen. Tijdens de menstruatie is het extra belangrijk dat je dochter zich dagelijks wast met water. Gebruik hierbij geen zeep.