Rijksvaccinatieprogramma

Om kinderen in Nederland zoveel mogelijk te beschermen tegen een aantal kinderziekten, worden ze gevaccineerd. Deze vaccinaties zijn een onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. In Almere verzorgt JGZ Almere de uitvoering van deze vaccinaties.

Tegen welke ziektes wordt gevaccineerd?

Op www.rijksvaccinatieprogramma.nl vind je een overzicht van de vaccinaties.

0 - 4 jaar: De vaccinaties bij kinderen van 0-4 jaar worden gegeven tijdens bezoeken aan het consultatiebureau.

9 jaar: Voor kind(eren) van 9 jaar krijg je een uitnodiging voor de vaccinatie voor DTP en BMR. De DTP-vaccinatie beschermt uw kind tegen difterie, tetanus en polio. De BMR-vaccinatie beschermt tegen bof, mazelen en rode hond. Je ontvangt deze uitnodiging van het Rijks Instituut voor Volkgezondheid en Milieu (RIVM), dat landelijk de registratie voor het Rijksvaccinatieprogramma verzorgt.

Meisjes 12/13 jaar: In het jaar dat je dochter 13 jaar oud wordt, ontvangt zij een uitnodiging van het RIVM om zich te laten inenten tegen het 'Humaan Papillomavirus' (HPV).

Vaccinatie gemist?

Wanneer jouw kind één of meerdere vaccinaties heeft gemist door ziekte, vakantie of om een andere reden, dan is het altijd mogelijk een afspraak te maken voor het inhaalspreekuur. De inhaalspreekuren zijn op afspraak, je krijgt hiervoor een uitnodiging met een datum, tijd en plaats.

Kinderen uit het buitenland

Als je vanuit het buitenland met je kind in Nederland bent komen wonen, ontvang je van het RIVM een welkomstbrief. In deze brief wordt gevraagd welke vaccinaties jouw kind in het land van herkomst heeft gehad. Aan de hand van de vaccinatiestatus van jouw kind ontvang je de oproepkaarten op het huisadres.

Wanneer vinden vaccinaties plaats?

Wil je weten wanneer en welke vaccinaties er in jouw woonplaats plaatsvinden, bekijk dan hier de planning.

Je krijgt hiervoor een uitnodiging thuisgestuurd. Op de uitnodiging staat het exacte tijdstip en de locatie. Ook staat er in de brief hoe je eventueel het tijdstip of datum kunt wijzigen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van het Rijksvaccinatieprogramma: www.rijksvaccinatieprogramma.nl
 


Meer informatie over de vaccinaties vindt u ook op www.opvoeden.nl voor: